GyIK

Mi az a Videotanár?

 • A Videotanár az internetet használja az iskolai tudás megosztására, a tanulás támogatására. Hasznos az önképzés, korrepetálás során: bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent.
   
 • A Videotanár a Nemzeti Alaptanterv az általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók és feladatsorok, s egyéb segédanyagok formájában. Ezek elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be: közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Mire jó a Videotanár?

 • Hiteles forrás: Manapság az interneten nehéz különbséget tenni az igazi, tudományosan megalapozott, elsajátításra érdemes tudás és a babonák, mendemondák, hitelesnek tűnő, fabrikált elméletek között. Sajnos ilyeneknek sokszor az iskolai tananyag is áldozatául esik. Ahogyan a Videotanár bővül, úgy lesz ellenőrzött forrásból egyre teljesebben hozzáférhető a teljes felső tagozatos tananyag.
   
 • A legjobb tanárok tanítanak: Tiszteljük és szeretjük tanárainkat, akik időt, energiát nem sajnálva témájuk legjobbjává képezték magukat. Ez idáig egy-egy osztály, 30-35 gyerek volt tudásuk átadásának kerete. A Videotanár segítségével mostantól közkinccsé válik tudásuk - minden magyarul beszélő diák megismerheti őket.
   
 • Támogatja az esélyegyenlőséget: A Videotanár közvetítette tudás éppúgy hozzáférhető egy középosztálybeli budapesti család budapesti gyermeke és egy ormánsági vagy zempléni fiatal számára is. Akármilyen eszközön, teleházi számítógépen, vagy okostelefonon, minden érdeklődő kamasz számára elérhető tudást ad, és ugyanazt az interaktív képzési formát kínálja számukra.
   
 • Illusztrációk, kísérletek: A Videotanár fejlődésével ugyanazt a tananyagot több tanártól, sokféleképpen elmagyarázva is megismerhetjük, több feladatsort és egyéb hasznos anyagot találhatunk hozzá. Ebben tanáraink és a Videotanár diákjai egyaránt részt vesznek, és honoráriumot kapnak érte. Minden illusztráció, kísérlet, magyarázó anyag, ami a megértést segíti, a közös tudást bővíti.

Akkor mostantól nem is kell iskolába járni?

 • Dehogyisnem, éppen hogy igen! A Videotanár nem helyettesíti az iskolát, az iskolába járást, nem akar az iskolai oktatás helyére lépni. Saját tudástárával akar segíteni mindenkit abban, hogy bővítse, erősítse saját tudását, és szeressen iskolába járni, mert ott sikerek érik. Tudni jó!
   
 • A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a videós tananyagok használata még jobban felerősítette a tanár-diák kapcsolatot, az együtt töltött idő interaktívabbá és érdekesebbé vált.
   
 • Szakmai partnerünkkel, a www.tanarblog.hu-val együttműködve óravázlatokkal, webináriumokkal és tanártalálkozókkal (teachmeet) fogunk lehetőséget és alkalmat adni a módszertan, egymás tapasztalatainak megismerésére, a tanári közösség építésére.

Kiknek szól a Videotanár?

 • A diákoknak. Akik érdeklődnek, tudni vágynak, akik nyughatatlanok. Akik őrületbe kergetik a környezetüket a kérdéseikkel, akik igenis akarnak valakivé válni, akik nem felejtik majd el, hogy gyermekként mik voltak az álmaik, és megvalósítják azokat. Akik ötöst akarnak hazavinni, indulnak a tanulmányi versenyeken, megcsinálják a szorgalmi feladatot, és bent maradnak kísérletezni a szertárban.
   
 • Tudjuk, hogy egy tizenéves élete mennyire bonyolult. Szinte képtelenség napi 6-szor 45 percet csendben ülni és figyelni, miközben éppen felnőtté válik, sportol, szerelmes. De 5-10 perce mindenkinek van otthon, a buszon, az öltözőben, akárhol, hogy az interneten megnézzen egy videoórát Videotanárainktól, megoldjon egy feladatsort. A Videotanárral végre mindenhol lehet tanulni!
   
 • A szülőknek és a család tagjainak. Akit érdekel a gyermeke, húga, öccse előmenetele. Aki tudja, hogy tudás nélkül ma már nem lehet megélni, aki nem akar leégni a saját lánya (fia, húga, öccse stb.) előtt, hogy nem emlékszik a matekra. Aki szeretne, de nem tud napi másfél órát tanulni a gyerekkel. Egyáltalán mindenkinek, aki vállalja, hogy gyerekeket szül és nevel fel, vagy abban részt vesz, és ehhez minden segítségre szüksége van.
   
 • A tanároknak. Ahogy Rudolf Tamásné, Marika, az Áldás utcai suliban mondta: „Nem szeretném, ha a sok tudás, gyakorlat és kísérlet mind nyugdíjba menne velem!” Aki tanárnak tanult és tanítani szeretne, az minél több és minél értelmesebb gyereket szeretne felnevelni. Aki szeretné, ha nyomot hagyna bennük, ha emlékeznének arra, amit tőle tanultak és őrá, aki azt megtanította: a tanárra. Az emberre.
   
 • A tanári szakmának. Mert nehéz egzisztenciális függőségben őszintén véleményt nyilvánítani. Mert igaz a közoktatásra is, hogy nem lehet tudni, merre megy a világ, és hogyan kell a mai életre igazán jól nevelni. Nem is mondunk többet, álljon itt az egyik kedvenc videónk (a videó jobb alján be lehet állítani a magyar feliratot):
   
 • Az egész országnak. Tessék vállalkozni! Egyáltalában nem biztos, hogy a Videotanár sikeres lesz. De mindent megteszünk érte, és miközben csináljuk, érezzük, hogy nemes ügyet szolgálunk. Ha sikerül, még az unokáinknak is ezt fogjuk mesélni, ha pedig nem, akkor nyugodtan fekszünk le esténként, mert mi e kesztyűt felvettük, és legalább megpróbáltunk valami jót megvalósítani.

Kik csinálják a Videotanárt?

 • A Videotanár non-profit magánkezdeményezés. Arra vállalkoztunk, hogy a tudást ingyenessé és érdekessé tesszük, és hogy megbecsülést szerzünk azoknak a tanároknak, akik szakterületük legjobbjai.
   
 • Szakmai partnerünk a www.tanarblog.hu, ők segítenek a tananyagok lektorálásában, a módszertan kidolgozásában.
   
 • Te: De csinálhatod te is, mert ez egy „szabadcsapat”. Bárki csatlakozhat hozzánk, segíthet a célok elérésében! Jelentkezés itt: haddsegitsek@videotanar.hu

Miért csináljuk?

 • Mert ismerünk fantasztikus és fanatikus tanárokat, akiknek a tudását vétek nem közkincsé tenni! Mert nem ismerjük mindegyiküket, pedig tudjuk, hogy itt vannak közöttünk, és mindennap csodákat tesznek, mint a Fasori Gimnázium hajdani legendás Rác Tanár Ura, aki a világhírű magyar atomfizikusokkal megszerettette a fizikát.
   
 • Oktatási rendszerünk a XIX. század óta nem sokat változott. Sok minden, ami jó volt az iparosodás korában, kontraproduktív azon a mai európai munkaerőpiacon, ahol az elsődleges cél az innováció és a fejlesztés. Mivel a világon mindenhol ugyanezen akadémiai oktatási rendszer működik, ezért ennek megváltoztatása még sokáig fog váratni magára.
   
 • Azonban erre építkezve, iskolán kívüli tevékenységként megteremthetjük azt a motiváló közeget, amely a középiskolás kamaszokban az önkifejezés formájává emeli saját maguk felnőtté nevelését, energiájuk tudássá, sőt, gyakorlati tudássá alakításának képességét!
   
 • Most van ma: mindez mára vált lehetőséggé. Az ehhez szükséges technológia, a médiafogyasztási szokások, a digitális televíziózásra való átállás, az okostelefonok elterjedése, nemzetközi egyetemi példák és új prezentációs- és tanulási módszerek és nem utolsó sorban a gazdasági válság munkaerő-piaci hatásai Sir Edmund Hillary-t juttatja eszünkbe, aki saját elmondása szerint azért hódította meg a Mount Everestet, mert „ott volt”.
   
 • Nekünk ma ez „van itt”. Az innováció térhódítása az oktatásban lehet az a csúcs, amire mi, magyarok tűzzük ki a zászlót.

Lehet itt kérem tanítani?

 • Még szép, hogy igen! Ez a Videotanár lényege! Mindenkitől várjuk a videókat, feladatokat, prezentációkat, segédanyagokat, sőt, honoráljuk is! Lektoraink segítségével minden lelkes vállalkozó minőségi tananyagokat készíthet, és tölthet fel a Videotanárra.

  Tanítana? Tanítanál? Egy levél ide, hogy mit és hogyan: tanarvagyok@videotanar.hu.

Milyen a jó videó?

 • Nem tudjuk a biztos receptet. Senki sem tudja. A legjobb videók a leginkább nézettek lesznek, arról pedig a közösség, a tanulók fognak dönteni azáltal, hogy mind többen nézik, osztják meg.
   
 • Annyi biztos, hogy a tananyagot érthetően és röviden összefoglaló, az előírt tudást maradéktalanul tartalmazó, de azt jól érthetően elmagyarázó felvételnek kell lennie. Meglehet, ez egyszerű, csak a táblát és a tanár hangját tartalmazó, vagy sok kísérletet bemutató, gazdagon illusztrált, vagy akár valódi órán, a tanulók között felvett „élő anyag” lesz. A legjobb az, ami a megértést a legjobban segíti.
   
 • Azt sem tudjuk, hogy a humor segít-e? Azt viszont tudjuk, hogy a humor nem mehet a tudás rovására.
   
 • Egy jó videó minimum 5 perces, és maximum 15 perces. Azt is tudjuk, hogy a hang fontosabb, mint a kép! Sőt, még a sztori is fontosabb, mint a kép. Nem hiába szól így a híradósok hármas szabálya: „sztori- hang- kép”. Ebben a sorrendben. Azaz a legfontosabb, hogy szedjük össze a gondolatainkat, és tudjuk, hogy mit szeretnénk mondani!
   
 • Ha felvettük és nem sikerült, vegyük fel újra. De az egyáltalán nem baj, ha van benne pár „hiba”: valamit rosszul mond a tanár és kijavítja magát, vagy rosszul ír fel a táblára és átírja! A videónak nem kell „sterilnek” lennie, és senki sem vár játékfilmes minőséget az interneten!
   
 • Lektoraink és mozgókép-készítésében jártas munkatársaink ezen felül mindenben szívesen segítenek!

Nem tetszik nekem ez az egész!

 • Fontos, hogy megírja/ megírd nekünk a véleményét/ véleményed, mert az egész Videotanár erre épül. Nem tudjuk, és nem is akarjuk megmondani, mit, hogyan és kinek kell tanítania. Mi egyszerűen eszközt szeretnénk teremteni a tudás eljuttatásához, egy fórumot arra, hogy „kialakuljon a helyes út”.
   
 • Minden jó tanácsot megfogadunk, a különböző véleményeket ütköztetjük, és megpróbáljuk a lehető legjobb döntéseket hozni. Nincsenek előzetes elköteleződéseink, nem húzunk sehova, csak a józan ész pártján állunk!
   
 • Tisztelje/ tiszteld meg erőfeszítéseinket és megannyi, önszorgalomból beleölt munkaóránkat kérdésekkel és véleményekkel itt: beolvasok@videotanar.hu

Használhatok internetes anyagokat?

 • A Videotanár az interneten vagy máshol fellelhető anyagokkal kapcsolatosan az idézés és átvétel szabályait alkalmazza. Mivel a Videotanár a műveket nem használja fel üzletszerűen (semmilyen bevételünk nem keletkezik), ezért ha azt indokolt terjedelemben használjuk (nem hosszabban, mint amit a téma megkövetel) és feltüntetjük a mű forrását és szerzőjét, akkor jog szerint járunk el. Ehhez a felhasználáshoz külön engedélyt nem kell kérni.
   
 • A jelenleg hatályos szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szt. 34. § (1) bekezdése szabályozza az idézés szabályait: „A mű részletét – az átvevő mű jellege és célja által indokolt terjedelemben és az eredetihez híven – a forrás, valamint az ott megjelölt szerző megnevezésével bárki idézheti. „Az Szt. 34. § (2) bekezdése az alábbiak szerint rendezi az átvétel szabályait: „Nyilvánosságra hozott irodalmi vagy zenei mű, film részlete, vagy kisebb terjedelmű ilyen önálló mű, továbbá képzőművészeti, építészeti, iparművészeti és ipari tervezőművészeti alkotás képe, valamint fotóművészeti alkotás szemléltetés érdekében iskolai oktatási célra, valamint tudományos kutatás céljára a forrás és az ott megjelölt szerző megnevezésével a cél által indokolt terjedelemben átvehető, feltéve, hogy az átvevő művet nem használják fel üzletszerűen. Átvételnek minősül a mű olyan mértékű felhasználása más műben, amely az idézést meghaladja.”
   
 • Amennyiben a fenti szabályok adott helyzetben történő értékelésével, alkalmazásával kapcsolatban kérdés merülne fel, munkatársunk rendelkezésre áll az alábbi elérhetőségen:
  segitseg@videotanar.hu

Támogatóknak

 • Igen, előre is köszönjük, és nagyon-nagyon várjuk minden olyan intézmény, cég, szervezet, magánszemély felajánlásait, akik segíteni akarnak abban, hogy a legjobban teljesítő tanárok és iskoláik minél több díjat és elismerést kapjanak!
   
 • Üzletpolitikánk egyszerű: amit kapunk, azt mind továbbadjuk! Semmit sem tartunk meg üzemeltetésre, menedzsmentre, meg semmi másra.
   
 • De szükségünk van közreműködőkre is! Akik segítenek leírni az egyes előadások szövegét, hogy kereshetővé váljon, segít megválaszolni a leveleket, elnevezni, kitenni a videókat. Munkánk ezernyi apró dolog összehangolásából áll, és minden segítség elkél.

  Felajánlásokat, vagy azzal kapcsolatos kérdéseket ide várunk:
  tamogatniszeretnek@videotanar.hu

Kik vagyunk

 • Csetényi Csaba
  Csetényi Csaba
  Alapító
 • Szarka Zsuzsanna
  Szarka Zsuzsanna
  Projekt
 • Vendler Balázs
  Vendler Balázs
  Gamification & IT
 • Sebestyén Zita
  Sebestyén Zita
  Közösség
 • Altschach László
  Altschach László
  Szöveg